Att vi i Sverige får uppleva fyra olika årstider är otroligt härligt, men det innebär också att vi måste anpassa oss efter de olika väderförhållandena. När vintern närmar sig och det börjar bli allt halare ute på vägarna ökar risken för bilolyckor om du inte är rätt förberedd och uppmärksam. En olycka kan uppstå på bråkdelen av en sekund och allt som krävs är ett isigt parti för att vända upp och ner på livet.
Hur ska du förbereda dig på bäst sätt och vilka regler är det som gäller under vintern i Sverige?
När vinterväglag råder är det krav på att vi mellan 1 december – 31 mars ska använda vinterdäck på våra bilar. Detta gäller för alla som reser i Sverige, oavsett om du kör personbil eller tung lastbil och om ditt fordon är registrerat i Sverige eller utomlands. Har du en släpkärra, släpvagn eller husvagn efter ditt fordon ska även denna vara utrustad med vinterdäck vid vinterväglag.
Vad räknas som vinterväglag?
Jo, vinterväglag råder när det finns snö, snömodd, is eller frost någonstans på vägen. Det är polisen som beslutar om det råder vinterförhållanden på en viss väg.
Vad räknas som vinterdäck?
Vinterdäck är speciellt tillverkade för vinterkörning och ska vara märkta med M + S (M.S, M-S, M & S eller Mud och Snow). Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Du får börja använda dubbdäck redan från 1 oktober och fram till 15 april, och skulle det råda vinterväglag även utanför dessa tidsramar är det tillåtet att använda dem då också. Mönsterdjupet på dina vinterdäck ska vara minst 3 mm, på tunga fordon gäller 5 mm.
Det finns även vissa undantag när det kommer till användning av vinterdäck, vilket du kan läsa mer om på Transportstyrelsens webbplats.
Inför varje vintersäsong är det viktigt att se över dina vinterdäck för att kontrollera att de uppfyller de krav som ställs på vinterdäck. Slitna eller skadade däck innebär en större fara för både dig själv och andra trafikanter ute på vägarna. Andra saker du bör se över på din bil inför vintern är:
Byt ut torkarbladen – Dina torkarblad ska bytas ut oftare än du tror. Se till att de inte är uttorkade eller skadade innan du ger dig ut på isiga vägar i snöigt väder. Det är otroligt viktigt att de kan hålla din vindruta ren för att ge dig fri sikt.
Kontrollera batteriet – Det sista du behöver när det är kallt ute är att motorn inte startar. Är du osäker på om ditt batteri kommer hålla hela vintern kan du ta det till en bilmekaniker för att låta dem undersöka dess styrka.
Byt ut oljan – När det blir kallare ute måste du se till att du använder rätt viskositet på oljan. Kontrollera vilken olja som är rätt för din bil på vintern genom att titta i användarhandboken. Ta hjälp av en bilmekaniker om du känner dig osäker.