Priserna på bensin och diesel ökar relativt stadigt, vilket framför allt beror på höjda skatter på fossila bränslen. Över hälften av priset består i själva verket av skatter som betalas tillbaka till vårt samhälle genom underhåll och utbyggnad av vägnätet, samt diverse insatser för en bättre och säkrare infrastruktur. Förenklat kan vi säga att det finns två läger i diskussionen om bränslebeskattning, där den ena sidan anser att höga skatter på fossila bränslen är positivt, medan den andra sidan anser att bränslet i Sverige är för dyrt på grund av för höga skatter. Eftersom vissa människor är mer beroende av sin bil än andra är det en svår fråga att ta ställning till. Det kan
förstås tyckas orättvist att den som måste köra bil till sitt arbete blir mer drabbad av beskattning än den som bor i stan och kan ta bussen fram och tillbaka från jobbet. Utifrån miljösynpunkt tycker de flesta att höga skatter på fossila bränslen är bra, eftersom det uppmuntrar till miljövänliga alternativ som genererar minimala utsläpp. Förutom de globala, gemensamma klimatmålen, har även Sverige egna uppsatta mål för att sänka våra utsläpp av växthusgaser. Användningen av bilar som drivs av diesel eller bensin är en stor bidragande del till våra totala utsläpp.
Vår älskade landsbygd
Den som bor på landet har ofta större behov av sin bil eftersom kollektivtrafiken är begränsad och i vissa fall helt obefintlig. När du endast har möjlighet att ta dig till jobbet med bilen kan det kännas orättvist att skatterna på bensin och diesel höjs utan att alternativ ges. För att nå de klimatmål som har satts upp för framtiden måste våra fordon ställas om till att drivas av förnyelsebar energi och även om alternativ finns är det många som inte anser sig ha råd att göra denna omställning. Eftersom storstadsbor generellt tjänar mer pengar än människor som bor på landsbygden, har de i regel lättare att göra en snabb omställning, och om de med lägre inkomst dessutom måste betala högre bränsleskatter för sitt befintliga fordon kan det bli ännu svårare att göra förändringen som krävs. Dessa är några av argumenten mot en hög beskattning på bensin och diesel.
Miljön i fokus
Det finns ett gemensamt fokus på att vi ska minimera vår negativa klimatpåverkan genom att sluta använda fossila bränslen. Det finns redan mycket som tyder på att försäljning av bensin och diesel i framtiden kommer att förbjudas helt. Så med det sagt, varför inte börja redan nu? Ett förslag som snart kan bli verklighet är att beskatta olika mycket beroende på hur mycket du använder ditt fordon, i en så kallad kilometerskatt. Efter diskussioner har förslaget landat i att i så fall beskatta de som bor i anslutning till kollektivtrafik hårdare, eftersom de människor som är beroende av sin bil inte ska drabbas orättvist hårt. Hur detta kommer att se ut i praktiken förblir osagt, men att mycket kommer att ske inom de närmsta tio åren kan vi vara säkra på.