I en tid då det blir allt dyrare att både köpa och ha bil är det några som har fått nog av de höga bränslepriserna och bland annat kräver att bränsleskatterna och skatten på el ska sänkas. Bensinupproret startades av privatpersonen Janne Berglind, hemmahörande i Borås, och initiativet växte snabbt. Genom en stor Facebookgrupp försökte man bilda opinion för bland annat sänkt skatt på bensin genom exempelvis insändare, debattartiklar och demonstrationer. Bensinupproret kallas numera ofta för Bränsleupproret precis som dess populära Facebookgrupp, och drivs idag av föreningen Uppror.
Vad vill Bränsleupproret?
Bränsleupproret drivs av en partipolitiskt obunden, ideell förening som menar att de höga skatterna på bland annat bränsle framför allt drabbar dem som bor i glesbygd och som är beroende av bilen. Genom att sänka skatterna på bensin och andra drivmedel och även höja reseavdraget samt slopa systemet med bonus-malus, hoppas man kunna jämna ut skillnaderna mellan stad och landsbygd. På detta sätt menar Bränsleupproret att fler ska kunna leva och arbeta var de vill, vilket skulle ge hela landet samma möjligheter.
För att Sverige ska klara av omställningen från fossila bränslen, vill man exempelvis helt skattebefria svenskt biobränsle och sänka skatten på el. Bränsleupproret menar att det inte finns ett direkt samband mellan höga skatter på fossila bränslen och minskad användning, och att den enda egentliga konsekvensen av höga bränsleskatter är att människor som är beroende av sin bil av olika skäl är de som drabbas ekonomiskt av denna politik.
Satsa på biobränslen!
Genom att i stället skattebefria biobränslen som biogas, biobensin, etanol och annat menar man att man kan få en betydligt snabbare och mer effektiv övergång från fossila till alternativa bränslen. Eftersom man skulle kunna bygga om de bilar som redan finns, menar man att det blir en mer hållbar övergång än att styra alla bilister mot att köpa elbilar. Elbilar har dessutom batterier som föreningen bakom Bränsleupproret menar är problematiska ur en miljösynpunkt.
Bränsleupprorets mål är att påverka politikerna till att ställa om politiken från ett skattesystem som föreningen anser straffar enskilda bilister till ett system där alternativa bränslen premieras. Huruvida de kommer att lyckas med sin föresats vet vi inte, men man kan konstatera att det är en fråga som engagerar. Gruppen Bränsleupproret 2.0 har drygt 583 000 medlemmar, vilket gör den till en av de största svenska plattformarna för diskussioner kring transportpolitik, miljö och fordon. Det är också i denna grupp som Bränsleupproret organiserar sina demonstrationer och andra aktiviteter, och ingen kan väl neka till att de nått ut ganska långt med sitt budskap hittills.