Don’t drink and drive är antagligen ett uttryck som de flesta som tagit körkort eller gått i skolan hört både en och två gånger. Don’t drink and drive är Trafikverkets satsning på läromedel för ungdomar i åldern 15 till 24 år med fokus på alkohol och droger i trafiken. Men varför är det så viktigt?
Det kan säkert tyckas självklart för de flesta att inte ta bilen när man druckit alkohol, men faktum är att av alla dödsolyckor i trafiken, är ungefär en tredjedel alkohol- eller drogrelaterade. Det betyder att det avled 57 personer i denna typ av trafikolyckor under 2020, enligt Trafikverket. Målet med Don’t drink and drive är då förstås att denna siffra ska bli 0. Det innebär att framför allt ungdomar som är på väg att ta körkort eller nyligen gjort det, ska få en större förståelse för hur alkohol och droger påverkar bilkörningen.
Även små mängder påverkar
Alkohol leder till sämre avståndsbedömning vid bilkörning, men också längre reaktionstid och sämre uppmärksamhet. Tillsammans gör detta att man helt enkelt är en betydligt sämre förare när man är påverkad. Det är dessutom olagligt att köra bil påverkad; om man har mer än 0,2 promille i blodet har man gjort sig skyldig till rattfylleri, ett brott som kan leda både till indraget körkort, böter och fängelse. 0,2 promille är faktiskt så pass lite att det är möjligt att uppnå genom att bara dricka lättöl. Det kan dessutom vara värt att komma ihåg att alkohol förbränns över tid, vilket innebär att man kan vara påverkad dagen efter om man druckit kvällen innan, även om man inte märker det själv.
Även viktigt att säga nej till skjuts
Don’t drink and drive syftar alltså till att få ungdomar att förstå hur alkohol och droger påverkar bilkörningen, och hur farligt detta är. Målet är förstås att fler ungdomar ska avstå från att köra bil påverkade, men även att fler ska våga säga nej till att åka med en förare som är påverkad. Genom information, övningar och diskussioner hoppas Trafikverket på att fler ska säga nej till att köra bil med alkohol och droger i kroppen och därmed på sikt minska olyckorna i trafiken.