För 20 år sedan kostade den 10 kronor litern och nu, år 2019, ligger den runt 16 kronor litern – vi pratar såklart om bensinen. Den senaste tiden har det pratats mycket om de ökade kostnaderna gällande drivmedel för bil och vad som egentligen ligger till grund för detta. Faktum är dock att Sverige bara ligger på åttonde plats bland alla EU-länder när det kommer till bensin, men däremot på tredje plats när det kommer till diesel. För att förstå varför drivmedel har ökat så mycket som 60 % i pris de senaste 20 åren gäller det att ta en närmare titt på vad som egentligen ingår i de där 16 kronorna och vilka som är de främsta påverkande faktorerna.
Vad ingår i bensinpriset?
När du äger en bil behöver du fylla den med bensin, diesel eller el för att den ska gå framåt. Utgiften för drivmedel är alltså oundviklig. Men när du tankar bensin är det inte bara för själva bränslet du betalar, utan också för tre olika typer av skatter – moms, energiskatt och koldioxidskatt. Tillsammans brukar de benämnas som bensinskatt och dessa utgör idag cirka 60 % av det totala bensinpriset. Dessutom betalar du skatt på skatten eftersom momsen på bensin räknas ut på hela priset, alltså inklusive energi- och koldioxidskatt.
Vad avgör priset på drivmedel?
Hur bensinpriset ser ut beror på många olika faktorer och en är såklart hur världsmarknadspriset på oljan ser ut. Oljan prissätts i sin tur i dollar, vilket också gör att kursen mellan kronan och dollarn är en påverkande faktor. I och med att bensinskatten utgör en så stor del av det totala bensinpriset spelar dock denna en av de viktigaste rollerna i hur priset per liter bensin höjs eller sänks. Idag beror skattehöjningarna dock inte endast på exempelvis behov av ökade resurser, utan till stor del på det ökade klimathotet. Att höja bensinskatten och därmed bensinpriset gör att fler väljer kollektiva färdmedel framför bilen, vilket minskar utsläppen och den negativa påverkan på miljön.
Övriga utgifter som tillkommer när du äger en bil
Drivmedlet är dessutom inte det enda som är en stor kostnad för bilägare. Nedan listas övriga utgifter som är minst lika viktiga för att kunna använda bilen:
- Vätskor som olja och spolarvätska
- Tillbehör som vindrutetorkare, torkarblad, däck
- Avgifter som bilförsäkring, fordonskatt och besiktningskostnader
Att äga en bil är oftast ett aktivt val, men inte för alla. På landsbygden och i mindre städer där kollektivtrafiken inte är lika utbredd som i storstäderna kan bilen vara ett måste. Därför är det extra förståeligt att de höjda bensinpriserna är frustrerande och upprörande, men förhoppningsvis kommer du nu ha en lite bättre förståelse nu när du har en inblick i vad som ingår i bensinpriset och vad som faktiskt påverkar det nästa gång du ställer dig vid bensinpumpen.