Drömmer du om ett jobb där du kan känna friheten hos de öppna vägarna och där du själv kan påverka din arbetssituation, så är kanske lastbilschaufför ett yrke för dig. Lastbilschaufförer kan köra lastbil på många olika sätt, från kortare transportturer vid byggen eller anläggningsarbeten eller som godstransport med hela Sverige och Europa som arbetsplats. För att få köra lastbil behöver du ha rätt körkort, något du kan ta genom en trafikskola som är inriktade på just lastbilar. När du sedan har ditt körkort för lastbil kan du börja arbeta som chaufför. Du kan antingen arbeta som anställd på ett åkeri eller ett transportföretag, eller köpa din egen lastbil och frilansa eller kanske till och med starta eget. Det senare uppskattas ofta av många som kört lastbil länge, då det ger lite extra frihet att bestämma vilka slags jobb man ska ta och vilken lastbil man ska köra. Att köra långt med lastbil är en dröm för många och då kanske godstransporter ut i Europa är det som lockar allra mest. Det finns dock en del saker som kan vara bra att tänka på innan man ger sig ut på en långkörning med lastbil.
Ha koll på din lastbil
Självklart ska din lastbil alltid besiktas så att du kan vara säker på att den är i rätt skick för de krävande omständigheter som en långkörning kan utgöra. Du bör också kontrollera att alla lufttryck och vätskor i lastbilen är på rätt nivå. Glöm inte heller att kontrollera och byta torkarbladen med jämna mellanrum: god sikt är oumbärligt när du ska köra långa sträckor i alla slags väder och miljöer, särskilt nattetid. Du bör också se till att ditt säte är rätt inställt så att du sitter bra och inte får ont eller sliter på kroppen i onödan. Du bör ha rätt avlastning både för korsrygg och nacke, samt se till att du har rätt vinkel på benet så att du kan hantera lastbilens pedaler på ett bra sätt utan att du behöver spänna benet i onödan. Om du kör en egen lastbil har du stora möjligheter att anpassa din lastbil så att den passar för just dig, något som brukar vara uppskattat särskilt under långkörningar där stora sträckor ska tillryggaläggas under ett och samma pass. Lastbilen blir ju då även ditt hem under en långfärd, och ska därför också ofta fungera som tillfällig sovplats och plats för rast när inte vädret tillåter matrast utomhus.
Raster och körtid
Det är viktigt att du följer de regler för körtid som Transportstyrelsen har satt upp. De innebär bland annat att en lastbilschaufför inte får köra mer än 56 timmar på en vecka eller 90 timmar på två veckor. Du får heller inte köra mer än 9 timmar per dag, förutom två gånger i veckan då du får köra 10 timmar. Det är också ett krav med sammanhängande dygnsvila på 9 timmar varje dygn och ett dygns veckovila varje vecka. Dessa regler har lättats på något under corona-pandemin, och du får tillfälligt köra upp till 13,5 timmar per dag.