Miljöhotet – vilka påståenden stämmer egentligen
De senaste åren har det börjats prata allt mer om den globala uppvärmningen och vilka miljöhot vi står inför. Att alla måste ta sitt ansvar för att inte utsätta naturen för onödig påfrestning och minska användningen av jordens ändliga resurser. Miljöoron bidrar dock inte bara till att folk tar mer ansvar och är mer miljömedvetna, utan kan också bidra till att falska påståenden och myter skapas. Tyvärr leder dessa oftast bara till hysteri istället för att hjälpa och nedan har vi därför samlat 5 sanningar som du kan lita på stämmer och som visar var du verkligen kan lägga din kraft och göra skillnad.
Temperaturen stiger
Något som är bevisat är att temperaturen runt om på jorden stiger. Att kontra detta med att säga att ”vädret ju alltid skiftar” hjälper inte, då mätningar har visat att jordens genomsnittliga temperatur faktiskt har ökat med 0,8 grader celsius under de senaste 100 åren. Detta är en del av klimatförändringen och den globala uppvärmningen. Fortsätter vi att släppa ut den mängd växthusgaser vi gör idag kommer temperaturen bara fortsätta att stiga.
Mer koldioxid i atmosfären än någonsin tidigare
I maj år 2019 upptäckte forskare att mängden koldioxidpartiklar i atmosfären är högre än vad som någonsin uppmätts tidigare. Mätningen visade på över 415 ppm (particles per millions), vilket till och med är högre än vad man tror att det var för 3 miljoner år sedan när den genomsnittliga temperaturen var 2–3 grader varmare än den är idag. En skrämmande insikt om hur människans användning av fossila bränslen och skövling av världens skogar har bidragit till ett i princip oåterkalleligt misstag.
Overshoot Day redan i april
Varje år räknar man ut det datum då ett land kommit upp i den konsumtion som skulle vara hållbar för planeten. Detta datum ligger tidigare och tidigare för varje år och år 2019 hade Sverige sin så kallade ”Overshoot Day” redan den 4 april. Den dagen hade genomsnittssvensken förbrukat jordens förnybara resurser för det året och resten av tiden lever man alltså på lånade resurser. Det har räknats ut att EU-invånarna i snitt konsumerar på ett sätt som om det fanns 2,8 jordklot.
Även om det ibland kan kännas hopplöst och lönlöst att göra något när vi i Sverige är en så liten del av världen så är det otroligt viktigt att varje individ tar sitt ansvar. Annars kommer det aldrig ske förändring och det gäller ju att börja någonstans! Det du kan göra för att bidra till minskade utsläpp är till exempel att välja elbilar framför bensin- eller dieseldrivna bilar, lämna in allt typ av avfall för återvinning och att välja miljömärkta produkter och tjänster framför andra. Det finns en mängd andra saker du kan bidra med och tänka på, så gör din research och sätt igång nu och kämpa för vår planet!