Viltolyckor står för en stor del av de bilolyckor som sker varje år i Sverige, varav de flesta sker när det är mörkt ute. Detta beror på flera anledningar – bland annat att fler djur är aktiva under natten, men också på grund av att sikten är så pass mycket sämre. När du kör under dagen kan du se cirka 100 till 400 meter framför bilen. När du kör i mörker blir denna sträcka betydligt kortare och du behöver flytta din blick närmre bilen. Det gör att du som förare behöver anstränga dig mer för att se vad som händer framåt på vägen, vilket i sin tur leder till att du blir tröttare och reaktionstiden förlängs. Kör du till exempel i 100 km/h innebär det att du kör 28 m/s, och för varje 100 meter du kan förlänga sikten ökar du din reaktionshastighet med 3 sekunder. 3 sekunder som kan vara avgörande när det kommer till liv och död.
Det som orsakar flest personskador är olyckor där en älg är inblandad, mindre djur medför oftast endast skador på själva fordonet. Däremot kan det ändå medföra att du tappar kontrollen och svänger ut i fel körfält, kör ner i diket eller gör en plötslig inbromsning så att bilen bakom kör in i dig. Detta kan såklart medföra otroligt svåra skador och därför är det viktigt att vara medveten om när det är som störst chans att stöta på vilt, vad du ska göra för att undvika skador och vad du ska göra om olyckan är framme.
Risken för att stöta på vilda djur när du kör är:
• i maj – juni
• i september – oktober
• i gryning och skymning
• vid kalhyggen
• i skogskanter
• där viltstängsel börjar och slutar
Var därför uppmärksam just under dessa tidpunkter eller platser för att minimera risken för olyckor. Se till att alltid ha bra helljus på bilen när du kör i mörker för att kunna se så tydligt och långt som möjligt. Om det regnar eller snöar är det viktigt med bra vindrutetorkare för att detta inte ska störa din sikt. Självklart är det även viktigt med väl fungerande bromsar för att du ska kunna stanna i tid om ett djur plötsligt dyker upp. Skulle du trots allt råka ut för en olycka ska du slå på bilens varningsblinkers och placera ut en varningstriangel för att andra trafikanter ska göras uppmärksamma. Märk ut platsen om djuret skulle ha tagit sig därifrån och flytta det från vägen om det ligger kvar. Gäller det älg, rådjur, ren, dovhjort, kronhjort, björn, vildsvin, järv, lo, örn, mufflonfår, varg eller utter ska olyckan anmälas till polisen.