Rattfylleri är ett av de största trafiksäkerhetsproblemen i Sverige. Att befinna sig i trafiken kan ses som en fara i sig, men att göra detta när du är drog- eller alkoholpåverkad ökar riskerna avsevärt. Det är inte bara ditt och dina medpassagerares liv som står på spel, utan även livet hos andra som befinner sig ute i trafiken. Gående och cyklister kan ibland vara svåra att se fastän du anstränger dig hårt för att vara fokuserad. Då är risken stor att du missar dem helt om du är påverkad av droger eller alkohol. Alkohol och droger påverkar din uppmärksamhet och förutom att skada andra riskerar du även böter, fängelse eller återkallat körkort.
I Sverige ligger gränsen för att bli dömd för rattfylleri på 0,2 promille alkohol i blodet, medan det är en total nollgräns när det kommer till narkotika (med undantag för narkotiska läkemedel utskriven av läkare). Kontroller av rattfylleri har du nog sett längs vägkanten eller till och med varit med om själv. De ser dock lite olika ut beroende på om det gäller alkohol eller droger. För alkohol har polisen rätt att ta utandningsprov på en person utan skälig misstanke om brott, medan det för narkotika måste finnas misstanke om brott innan polisen kan göra ett test.
Enligt Trafikverket är i genomsnitt var femhundrade bilist som du möter rattfull. Det kan bli ganska många bilar på en längre sträcka. Bilar som inte är lika uppmärksamma eller som kanske till och med har börjat slumra till bakom ratten. Cirka 32 % av alla de som omkom i trafiken år 2017 var med om en alkohol- eller drogrelaterad trafikolycka.
För att varken utsätta dig själv eller andra personer i din omgivning för skada är därför det absolut bästa tipset att hålla dig borta från droger och alkohol i trafiken. Andra saker du bör tänka på för att säkerställa en säker körning är:
- Att stanna med jämna mellanrum för att inte vara trött framför ratten. Att vara trött kan ge samma ouppmärksamhet som droger eller alkohol.
- Håll hastigheten. På så sätt kommer du lättare upptäcka faror i tid och ha större chans att hinna stanna.
- Se till att bilen är rätt utrustad. Var alltid noga med att kontrollera att du har tillräckligt med spolarvätska och fräscha torkarblad innan du ger dig iväg. Du vet aldrig hur vädret kan komma att förändras.
- Stressa inte. Se till att hålla ett bra avstånd till fordonet framför och gör inga ogenomtänkta omkörningar.
- Håll dig borta från mobilen. Enligt lag får du inte använda mobil eller annan kommunikationsutrustning när du kör.
Befinner du dig i Norge gör du bäst i att beställa ”vindusviskere”.