Den första bensindrivna bilen i Sverige sågs på den stora industriutställningen i Göteborg, år 1891, och fick snabbt ögonen på sig. I Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning skrevs följande: ”Firman (Boye & Thoresen) utställer även ett par mindre petroleum-maskiner samt håller vidare, utanför utställningsområdet, i gång ett par mindre båtar, drifna med petroleummotorer, samt ett fyrhjuligt fordon, det första i sitt slag, där en dylik motor ersätter dragare” (12 augusti, 1891)
Sedan bilens inträde i Sverige har den fått obeskrivlig betydelse för människor i hela världen. Vår infrastruktur med vägar, tunnlar och broar, liksom stadsplaneringar, är anpassade för bil- och lastbilstrafik. Vår ekonomi är helt beroende av möjligheten att transportera gods och tjänster mellan företag och privatpersoner och om vi leker med tanken att lastbilar och bilar plötsligt skulle försvinna, skulle det ha förödande konsekvenser för de många företag.
Vägarna leder oss framåt
Utan bilen stannar Sverige, både bildligt och bokstavligt talat. Det må finnas alternativ, såsom tåg-, båt-, och flygtrafik men dess belastning är inte i närheten av lika stor som vägarnas. Dessutom är det våra vägfordon som tar oss till hamnarna, flygplatserna och tågstationerna. Polis, brandkår och ambulans är också beroende av bilar och vägar för att uträtta sina uppdrag att komma till undsättning där nöden kallar. För att hålla vägarna säkra har vi årliga besiktningar där viktiga delar, såsom bromsar och lyktor, kontrolleras. Många tänker inte på torkarbladens betydelse, vars uppgift är att hålla vindrutan ren och upprätthålla en god sikt framför bilen.
Bilen kom, sågs och segrade!
Det är svårt att föreställa sig Sverige utan bilar. I vårt avlånga och glesbebygda land är den en räddning för många privatpersoner som utan sin bil varken kan ta sig till jobbet eller åka och handla. Samtidigt råder diskussioner om att vi måste sluta upp med bilkörandet för att minska skadliga utsläpp. Det har dock visat sig att Sveriges invånare är alldeles för beroende av bilen för att kunna välja bort den. Infrastrukturen med kollektivtrafik är knapphändig ute på landsbygden och alternativen är således få.
Miljövänliga alternativ
En förhoppning med högre bränsleskatt på bensin och diesel, liksom skattelättnader på miljövänliga alternativ, såsom elbilar eller biobränsle, är att människor ska ställa om från fossila bränslen för att minska negativ klimatpåverkan. Det talas till och med om ett totalt förbud mot försäljning av bensin och diesel i framtiden.
Bilen i framtiden
Sedan bilen tog sitt fäste i Sverige i början av 1900-talet har det hänt mycket. Dagens bilar är betydligt effektivare och säkrare än tidigare och utvecklingen i bilbranschen är i ständig framfart. Idag finns redan bilar som styrs helt automatiskt via gps, och Teslas framfart med högeffektiva, batteridrivna bilar har gett högre status till elbilar i allmänhet. Många andra bilmärken har tagit efter och idag finns laddningsstationer placerade i hela landet. Hur framtidens bilar kommer att se ut kan vi bara spekulera i. Att de kommer att drivas av batterier och förnyelsebar energi kan vi vara säkra på. Kanske kommer vi att styra bilen via en app där vi knappar in destinationen och den tar oss dit vi vill helt automatiskt, utan chaufför. Eller kommer de att sväva över marken som vi brukar se i Sci Fi-filmerna? Det får tiden utvisa…