En dag i december 2021 hände någonting som fick vissa elbilsägare i södra Sverige att gå i taket – det blev dyrare att köra på el än bensin. Det var visserligen ingen permanent situation och det gällde inte heller alla elbilsägare eftersom olika elbilar har varierande laddningskapacitet, men det var ändå en dag som gick till historien (och inte på ett positivt sätt). Vad är det egentligen som fått Sveriges elpriser att skjuta i höjden så plötsligt? Många tror att det beror på hur vädret sett ut det senaste året, och det stämmer mycket väl. Det finns dock även andra faktorer som påverkar, och nu är det dags att reda ut dem en gång för alla.
Därför är elen dyrare i södra Sverige
För att förstå varför elpriserna är höga i främst södra Sverige behöver vi gå hela vägen tillbaka till 2011. Då delade Svenska Kraftnät upp Sverige i fyra olika elområden efter att organisationen Dansk Energi klagade till EU om att Sverige prioriterade sin egen elmarknad framför den danska. Det här ledde till att södra Sverige, där det knappt finns någon egen elproduktion överhuvudtaget, fick betydligt dyrare elkostnad än norra Sverige där vattenkraftverken ligger. När tillgången inom landet inte räcker till behöver södra Sverige ibland även komplettera med el från norra Europa, där elpriserna överlag är mycket högre än i Sverige.
Elprisets känslighet för väderförändringar
Vid årsskiftet började elpriserna gradvis att bli högre innan det ganska snabbt accelererande till rekordhöga nivåer på bara ett par veckor. På sociala medier rasade privatpersoner över den rent ut sagt absurda summan på sina elräkningar – framförallt villaägare vars fakturor ofta nådde upp till femsiffriga belopp. De här chockerande prisökningarna beror på flera saker, bland annat vädret. Sommaren och hösten 2021 var torr i den skandinaviska fjällkedjan vilket ledde till ett ganska rejält underskott i vattenmagasinen. Enklare förklarat så leder en torr sommar till torra sjöar, vilket i sin tur gör att vattnet vid vattenkraftverken sinar och inte bidrar med samma effekt. Under den senaste månaden har det här problemet lyckligtvis blivit avsevärt bättre, men då har istället problem uppstått med isläggning i älvarna vid vattenkraftverken. Det kalla och vindstilla vädret har i sin tur dessutom påverkat vindkraftsproduktionen.
Andra faktorer som spelar in
Som att det inte vore nog med vädrets påverkan på elpriset har även två kärnkraftsreaktorer i Sverige nyligen stängts ner av ekonomiska skäl. Sveriges elkraftnätverk har också varit felaktigt dimensionerat under en längre tid, vilket har gjort det svårt att skicka elkraften hela vägen från norr – där vattenkraften finns – till södra Sverige. Därför flödar elkraften nu istället från Finland, rakt genom Sverige och vidare till Norge. Ett annat stort problem är att alla svenskar vill ha elen samtidigt. Sverige har helt enkelt kapaciteten att bidra med el till alla, men inte samtidigt.