Att tänka på som handledare vid övningskörning
Alla som ska börja övningsköra behöver idag en så kallad handledare med sig i bilen. Förr kunde detta vara vem som helst med körkort, men idag måste du ha gått en handledarutbildning för att få lära ut dina kunskaper. Detta för att vara uppdaterad med den senaste informationen kring regler och körteknik, men också för att få tips på hur du på bästa sätt får eleven att utvecklas och känna sig bekväm på vägarna.
Oavsett om du redan har gått handledarkursen eller inte kommer nedanstående tips och råd kunna hjälpa dig att fräscha upp minnet och fungera som en påminnelse om hur du bör tänka för att lära ut på ett bra sätt de gånger ni ska ut och övningsköra. Lycka till!
Är du rätt person för handledaruppdraget?
Till att börja med är det viktigt att ta dig en funderare om du verkligen är bäst lämpad för att övningsköra med personen. Att övningsköra tillsammans kan innebära en hel del prövningar som kan leda till frustration och irritation, och då gäller det att du kan hantera detta på ett lugnt och konstruktivt sätt. Brukar du och personen som ska övningsköra ofta hamna i konflikter är det kanske inte en bra idé att just du blir dennes handledare. Fungerar ni däremot bra ihop och kan hantera varandras egenskaper är det fritt fram att sätta igång, men var beredda på att det kan dyka upp en hel del utmaningar längs vägen.
Läs på i körkortsboken
Ett bra tips för att du som handledare ska vara uppdaterad gällande aktuella regler och körtekniker är att du också läser igenom körkortsböckerna. På så sätt kan du vara säker på att lära ut på samma sätt som trafikskolan och det blir dessutom lättare att svara på elevens frågor när ni tagit del av samma information.
Lär dig att göra en korrekt säkerhetskontroll
Något som din elev måste lära sig är att göra en invändig och utvändig säkerhetskontroll och för detta moment behöver säkert även du fräscha upp ditt minne. Det är viktigt att ni får igenom alla delar inför varje övningskörning för att eleven ska vara rätt förberedd när det väl är dags för uppkörning. Den yttre kontrollen inkluderar bland annat att kontrollera torkarblad, lysen, vätskenivåer, däck och blinkers, medan man under den inre kontrollen ska kolla att bromsar, vindrutetorkare, blinkers och varningsblinkers fungerar. Speglar och säte ska dessutom ställas in korrekt för att passa föraren. En fullständig checklista går enkelt att leta upp på nätet och finns även beskriven i körkortsboken!
Blanda med körlektioner på trafikskolan
Försök att varva de privata körlektionerna med körlektioner på trafikskolan. På så sätt vet du att ni inte går för fort eller för långsamt fram och eleven kommer kunna hålla dig uppdaterad om vad hen har lärt sig av körskoleläraren.
Förhoppningsvis kommer dessa tips göra dig till en bättre och lugnare handledare så att du på ett optimalt sätt kan hjälpa personen hela vägen till körkortet!